Skip to content

Plascrug Primary School - Aberystwyth

Plascrug Primary School - Aberystwyth

The new facilities have been very favourably received by the school staff, governors and pupils. All the spaces in the school extension are well used demonstrating the flexibility of the design approach and the successful extensive use of natural lighting and ventilation wherever practicable.The estimated income from installing photovoltaic cells through feed in tariffs is £513 per month.

The new facilities have been very favourably received by the school staff, governors and pupils. All the spaces in the school extension are well used demonstrating the flexibility of the design approach and the successful extensive use of natural lighting and ventilation wherever practicable.The estimated income from installing photovoltaic cells through feed in tariffs is £513 per month.

A view of Ysgol Gynradd Plascrug / Plascrug School, Aberystwyth. This school has been extended and refurbished and is an excellent example of the kind of work that the 21st Century Schools programme supports

The school remained fully in use throughout the building contract, including a period when extensive mechanical and electrical refurbishment was carried out.

The school staff, pupils and governors were fully consulted throughout the design process and during the construction period. Requests for additional foundation phase works and a new staff car park were accommodated within the programme.

The main nature of the Plascrug Primary School project was to provide new two storey teaching and ancillary accommodation for pupils aged from 7 to 11, a new school hall, staff room, library and specialist technology teaching room. This is the kind of project that the 21st Century Schools programme will support in Wales.The project achieved the removal from the school site of all portacabins and temporary buildings which had become unsightly and unsuitable for teaching in. The new facilities have created an attractive new educational landmark in the local environment of Aberystwyth and the new teaching spaces have provided the school’s pupils and staff with an appropriate learning environment to enhance their education as they progress through key stage 2.

Early involvement through LEA of school staff, parents, governors and pupils to ensure constructive consultation proved to be of great value on this project. Ongoing consultation continued throughout the contract period until the works were completed. Early systematic option analysis for alternative energy efficiency strategies also proved very worthwhile.

 

Table
 Local Authority  Ceredigion County Council
 Local Authority Contact  D Billingsley- Chief Architect
 Name of School  Plascrug primary School, Aberystwyth
 School website address  www.plascrugprimary.co.uk
 Type of School  Primary
 Type of Project

 New Build Extension and Refurbishment of Existing School

The main nature of the project: to provide new two storey teaching and ancillary accommodation for pupils aged from 7 to 11, a new school hall, staff room, library and specialist technology teaching room, also with a range of external spaces including informal and formal play and games areas, car parking and extensive landscaping.

Exemplar features: flexible main hall, outdoor performance and teaching space and centrally located resource /library space; well lit and naturally ventilated teaching spaces; naturally lit and attractive circulation spaces.

Best practice /innovative processes & procedures: extensive use of photovoltaic cells as electricity generating resource for the school; extensive provision of energy efficiency improvements to the existing school buildings to achieve an improvement from DEC rating of ‘G’ to an EPC ‘A’ rating.

 Completion Date

 March 2011

 Number of Pupils  400
 Gross internal floor area (m²)  Original school: 1360 sqm
 Extension: 852 sqm
 New Total: 2212 sqm
 Cost (£s)  £2,000,000